Hvis man følger med på diverse islandske heste hjemmesider har man de seneste par uger kunnet se, at der fra officielt hold i Island er seriøse overvejelser om at flytte kåringsfremvisninger ind på en ovalbane i stedet for som nu, hvor det foregår på et lige spor.

Jeg må være ærlig at sige, at det dog er det værste, jeg har hørt meget længe. Er vi virkelig kommet dertil, at avlsmålet med vores islænder er, at den yder sit optimale på en ovalbane? Himlen skal vide, at den nuværende form ikke er optimal, men et eller andet sted skal modsatrettede krav om hurtig og effektiv afvikling og behovet for den bedst mulige og korrekte vurdering af hestens egenskaber jo mødes, og der kan jeg ikke se noget alternativ, der er bedre end den nuværende form.

Allerede i den nuværende kåringsform er der kommet flere og flere elementer fra sportskonkurrencer ind, såsom vurdering af arbejdstölt og arbejdsgalop. Disse har også haft en avlsmæssig værdi. Især arbejdstölten har haft en effekt af at ”afsløre” heste, med tendens til pastakt, travtakt eller dårlig balance og som af dygtige ryttere blot blev redet i højt tempo hele tiden, så det umiddelbart så ud til at være en rigtig god tölter.

Men at tage skridtet fuldt ud og flytte fremvisningen ind på en ovalbane, mener jeg, er at gå et skridt for langt. Det kræver betydelig mere træning og skoling at få en hest til at gå godt på en ovalbane og der synes jeg, at vi introducerer en yderligere belastning af 4- og 5-års heste, som ikke er nødvendig.

En helt anden sag er, at jeg egentlig gik og troede, at ændringer af denne karakter var noget, der skulle være enighed om på FEIF niveau før enkelte lande kunne ændre deres regler for kåringer. Samt at Island havde tilsluttet sig disse regler. Men der er måske noget jeg har misforstået der?