Ved sommerens Landsmót så vi hingsten Hróður frá Refsstöðum vinde den fineste præmie indenfor islandshesteavlen – Sleipnir-pokalen som bedste hingst med afkom på Landsmót.

Dette kom som en ganske stor overraskelse for mange, da Sær frá Bakkakoti ved BLUP kørslen i efteråret 2007 havde en total BLUP på 129 og Hróður ved den lejlighed havde en BLUP på 125. Ved BLUP kørslen i juni 2008 kort inden Landsmót havde dette dog ændret sig, så Hróður nu havde en total BLUP værdi på 126 og Sær var faldet hele 4 points ned til 125. Dermed fik Hróður det eftertragtede trofæ og den fremtrædende plads i historiebøgerne.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over hvilken af disse to hingste, der mest har fortjent at vinde denne pokal, da der er tale om to hingste, der begge har gjort det rigtig godt i avlen. MEN vilkårligheden bliver meget tydelig nu hvor årets sidste BLUP kørsel er offentliggjort. Nu er Sær nemlig tilbage i førerposition med en BLUP værdi på 127 og Hróður ligger nu på 125.

Ser man på resultaterne er der ikke tvivl om, at både Hróður og Sær havde været velfortjente vindere af Sleipnir-pokalen på årets Landsmót, men det bærer lidt præg af tilfældigheder og dagsform, hvem det er, der lige løber af med sejren på dagen.

Andre hingste, der glippede afkomskåringskravene i sommer er eksempelvis Róði frá Múla, der er steget fra 117 i juni til 118 nu i efteråret og således har opnået kravet til ærespræmie for afkom, samt Þristur frá Feti, der er steget fra 116 til 118 og nu opnået kravet til 1. præmie for afkom.

Det værste eksempel på denne vilkårlighed skal vi nok tilbage til 2002 for at finde. Der vandt Þorri frá Þúfu Sleipnir pokalen foran Gustur frá Hóli. Uden at forklejne Þorri er der næppe tvivl om, at Gustur har været en betydeligt bedre avlshingst end Þorri og at dette var tydeligt allerede i 2002 og er blevet endnu mere tydeligt i årene efter 2002. Gustur havde til fulde fortjent at vinde Sleipnir-pokalen i 2002 og den prestige, der ligger i dette.